Thursday, 6 December 2012

Refrigeration and Air Conditioning - Mechanical Engineering Multiple Choice Questions and Answers for competitive exams



1.    Pick up the wrong statement. A refrigerant should have
(a)     Tow specific heat of liquid
(b)    high boiling point
(c)    high latent heat of vaporization
(d)    higher critical temperature
(e)    low specific volume of vapour.

Ans: b

2.    A standard ice point temperature corresponds to the temperature of
(a)     water at 0°C    
(b)     ice at - 4°C
(c)    solid and dry ice
(d)    mixture of ice, water and vapour under equilibrium conditions under NTP conditions
(e)     mixture of ice and water Under equilibrium conditions.

Ans: e

3.    Vapour compression refrigeration is some what like
(a)     Carnot cycle   
(b)     Rankine cycle
(c)    reversed Camot cycle
(d)    reversed Rankine cycle
(e)    none of the above.

Ans: e

4.    Which of the following cycles uses air as the refrigerant
(a)     Ericsson   
(b)     Stirling
(c)     Carnot   
(d)     Bell coleman
(e)     none of the above.

Ans: d

5.    Ammonia-absorption refrigeration cycle requires
(a)    very little work input
(b)    maximum work input
(c)    nearly same work input as for vapour compression cycle
(d)    zero work input
(e)    none of the above.

Ans: a

 6.    An important characteristic of absorption system of refrigeration is
(a)    noisy operation
(b)    quiet operation
(c)    cooling below 0°C
(d)    very little power consumption
(e)    its input only in the form of heating.

Ans: b

7.    The relative coefficient of performance is
(a)     actual COP/theoretical COP
(b)    theoretical COP/actual COP
(c)    actual COP x theoretical COP
(d)    1-actual COP x theoretical COP
(e)    1-actual COP/theoretical COP.
Ans: a

8.    Clapeyron equation is a relation between
(a)    temperature, pressure and enthalpy
(b)    specific volume and enthalpy
(c)    temperature and enthalpy
(d)    temperature, pressure, and specific volume
(e)    temperature, pressure, specific value and enthalpy.
Ans: e

9.    Clapeyron equation is applicable for registration at
(a)    saturation point of vapour
(b)    saturation point of liquid
(c)    sublimation temperature
(d)    triple point      
(e)     critical point.
Ans: a

10.  In vapour compression cycle, the condition of refrigerant is saturated liquid
(a)    after passing through the condenser
(b)    before passing through the condenser
(c)    after passing through the expansion throttle valve
(d)    before entering the expansion valve
(e)    before entering the compressor.
Ans: a

Read More Refrigeration and Air Conditioning Questions and Answers => Click Here

12 comments:

Anonymous said...

supper

Sumedh Pathak on 1 December 2013 at 22:10 said...

Answer of 11 is C

Sumedh Pathak on 1 December 2013 at 22:11 said...

Answer of Q 11 is C

Anonymous said...

Answer of Q.1 is C ,not B

Anonymous said...

Answer of Q.53 should be A

Unknown on 6 October 2015 at 20:22 said...

Answer 0f 53 is C

SANTOSH HARIPAL on 6 October 2015 at 20:23 said...

answer of 95 is B

SANTOSH HARIPAL on 6 October 2015 at 20:27 said...

Answer of 64 is B

SANTOSH HARIPAL on 6 October 2015 at 20:30 said...

ANSWER OF 55 IS A

SANTOSH HARIPAL on 6 October 2015 at 20:34 said...

Actually in question 1 it is asking for wrong statement. So answer B is correct

sridhar jena on 21 November 2015 at 12:35 said...

ssssssssssssssssuper........................

Nasim Bin Jasim on 15 April 2016 at 04:21 said...

Thank you . I appreciate your hard work . Keep your work up .

Post a Comment

 

Preparation for Engineering . Copyright 2012 All Rights Reserved