Wednesday, 3 October 2012

Railway Engineering - Civil Engineering Questions and Answers



1. The rail is designated by its
a)    length
b)    weight
c)    cross-section
d)    weight per unit length

Ans: d

2. Two important constituents in the com-position of steel used for rail are
a)    carbon and silicon
b)    manganese and phosphorous
c)    carbon and manganese
d)    carbon and sulfur

Ans: c

3. The standard length of rail for Broad Gauge and Meter Gauge are respectively
a)    12 m and 12 m
b)    12 m and 13 m
c)    13 m and 12 m
d)    13 m and 13 m
Ans: c

4. The  following tests  are  conducted  for rails:
i)    falling weight test
ii)   tensile test
iii) hammer test
The compulsory tests are
a)    only (i)
b)    (i)and(ii)
c)    (ii) and (iii)
d)    (i) and (iii)
Ans: b

5. Largest dimension of a rail is its
a)    height
b)    foot width
c)    head width
d)    any of the above
Ans: a

6.    Largest percentage of material in the rail is in its
a)    head
b)    web
c)    foot
d)    head and foot both
Ans: a

7.    The purpose of providing fillet in a rail section is to
a)    increase the lateral strength
b)    increase the vertical stiffness
c)    avoid the stress concentration
d)    reduce the wear
Ans: c

8.    The cross-sectional area of 52 kg flat footed rail is
a)    6155 mm2
b)    6615 mm2
c)    7235 mm2
d)    7825 mm2
Ans: b

9.    52 kg rails are mostly used in
a)    Broad Gauge
b)    Meter Gauge
c)    Narrow Gauge
d)    both (a) and (b)
Ans: a

10.    Tensile strength of steel used  in rails should not be less than
a)    450 MPa
b)    500 MPa
c)    700 MPa
d)    850 MPa
Ans: c

More Railway Engineering Questions => Click Here

4 comments:

Anonymous said...

Thanks for Railway exam question and RRB NTPC Mock Test for online exam.

Anonymous said...

Thanks for Railway exam question and can you provide me information on Southern Railway Recruitment?

Anonymous said...

can you provide more information on iPhone 7 plus price?

Venkat Bobby on 19 October 2016 at 22:53 said...

Thanks for shareing it it helped me alot

home tuitions in hyderabad

Post a Comment

 

Preparation for Engineering . Copyright 2012 All Rights Reserved