Monday, 29 October 2012

Polyphase Induction Motors Multiple Choice Questions and Answers Preparation for Competition exams pdf



1.    Which of the following component is usually fabricated out of silicon steel ?
(a) Bearings   
(b) Shaft
(c) Statorcore
(d) None of the above
Ans: c

2.    The frame of an induction motor is usually made of
(a) silicon steel      
(b) cast iron
(c)  aluminium       
(d) bronze
Ans: b

3.    The shaft of an induction motor is made of
(a) stiff   
(b) flexible
(c) hollow   
(d) any of the above
Ans: a

4.    The shaft of an induction motor is made of
(a) high speed steel
(b) stainless steel
(c) carbon steel     
(d) cast iron
Ans: c

5.    In an induction motor, no-load the slip is generally
(a)  less than 1%    
(b)  1.5%
(c)  2%   
(d)  4%
Ans: a

6.    In medium sized induction motors, the slip is generally around
(a) 0.04%   
(b) 0.4%
(c) 4%   
(d) 14%
Ans: c

7.    In squirrel cage induction motors, the rotor slots are usually given slight skew in order to
(a)     reduce windage losses
(b)     reduce eddy currents
(c)    reduce accumulation of dirt and dust
(d)    reduce magnetic hum
Ans: d

8.    In case the air gap in an induction motor is increased
(a)     the magnetising current of the rotor will decrease
(b)     the power factor will decrease
(c)    speed of motor will increase
(d)    the windage losses will increase
Ans: b

9. Slip rings are usually made of
(a) copper   
(b) carbon
(c) phospor bronze
(d) aluminium
Ans: c

10.    A 3-phase 440 V, 50 Hz induction motor has 4% slip. The frequency of rotor e.m.f. will be
(a) 200 Hz   
(b) 50 Hz
(c) 2 Hz   
(d) 0.2 Hz
Ans: c

Read More Poly-phase Induction Motors Questions and Answers => Click Here

6 comments:

aditya said...

its quite helpfull

bimal* said...

Good questions (Sir answer of Question no. 46 should be C and answer of Q-83 should be a & b also Q-96 should be d). Kinly clear these doubt.

Sushil Soni on 30 August 2013 at 03:16 said...

best

bimal*29.08.2014 said...

Thks again..Sir *

*b 24.04.2015 said...

good one .........

Anonymous said...

thanks * b 15.12.2015

Post a Comment

 

Preparation for Engineering . Copyright 2012 All Rights Reserved