Wednesday, 3 October 2012

Civil Engineering - Surveying Multiple Choice Questions and Answers



1.   During chaining along a straight line, the . leader of the party has 4 arrows in his hand while the follower has 6. Distance of the follower from the starting point is
a)    4 chains
b)    6 chains
c)    120 m
d)    180m

Ans: b

2.    A metallic tape is made of
a)    steel
b)    invar
c)    linen
d)    cloth and wires

Ans: d

3.    For a well-conditioned triangle, no angle should be less than
a)    20°
b)    30°
c)    45°
d)    60°

Ans: b

4.    The angle of intersection of the two plane mirrors of an optical square is
a)    30°
b)    45°
c)    60°
d)    90°

Ans: b

5.    The allowable length of an offset depends upon the
a)    degree of accuracy required
b)    method of setting out the perpendiculars and nature of ground
c)    scale of plotting
d)    all of the above

Ans: d

6.    Which of the following angles can be set out with the help of French cross staff?
a)    45° only
b)    90° only
c)    either 45° or 90°
d)    any angle

Ans: c

7.    Which of the following methods of offsets involves less measurement on the ground?
a)    method of perpendicular offsets
b)    method of oblique offsets
c)    method of ties
d)    all involve equal measurement on the ground

Ans: a

8.    The permissible error in chaining for measurement with chain on rough or hilly ground is
a)    1 in 100
b)    1 in 250
c)    1 in 500
d)    1 in 1000

Ans: b

9.    The correction for sag is
a)    always additive
b)    always subtractive
c)    always zero
d)    sometimes additive and sometimes subtractive

Ans: b

10.    Cross staff is an instrument used for
a)    measuring approximate horizontal angles
b)    setting out right angles
c)    measuring bearings of the lines
d)    none of the above
 Ans: b

11.    Normal tension is that pull which
a)    is used at the time of standardising the tape
b)    neutralizes the effect due to pull and sag
c)    makes the correction due to sag equal to zero
d)    makes the correction due to pull equal to zero
Ans: b

12.    Which of the following is not used in measuring perpendicular offsets ?
a)    line ranger
b)    steel tape
c)    optical square
d)    cross staff
Ans: a

13.    If the length of a chain is found to be short on testing, it can be adjusted by
a)    straightening the links
b)    removing one or more small circular rings
c)    closing the joints of the rings if opened out
d)    all of the above
Ans: a

14.    The maximum tolerance in a 20 m chain is
a)    ±2 mm
b)    ±3 mm
c)    ±5 mm
d)    ±8 mm
Ans: c

15.    For accurate work, the steel band should always be used in preference to chain because the steel band
a)    is lighter than chain
b)    is easier to handle
c)    is practically inextensible and is not liable to kinks when in use
d)    can be easily repaired in the field
Ans: c

More Surveying Questions and Answers => Click Here

27 comments:

Giri Venkatesh on 19 September 2013 at 05:32 said...

thank you

Giri Venkatesh on 19 September 2013 at 05:33 said...

thank you

Anonymous said...

Thank u

SUDAM CHARAN BEHERA on 10 December 2013 at 21:59 said...

thank u very much

Anonymous said...

Thank you...

Anonymous said...

thanks alot

Anonymous said...

Thanks(imroz)

Shafiullah Ibrahim on 9 March 2014 at 22:23 said...


Thank you

sony said...

thanx a lot

Anonymous said...

supperb

Anonymous said...

very good

Anonymous said...

Fraidoon Alkozai
Useful. Thank you

Diptiranjan Dash on 26 December 2014 at 03:46 said...

Thanks

Anonymous said...

Thanks a lot :P

Shyam Prakash Koganti on 24 February 2015 at 04:48 said...

thank you

Anonymous said...

Standard of questions is very good

Anonymous said...

Soooooo Goood Website adn their standard is alsooo GOOOOOOOOD.................!!
"MALIK WAQAR SHAHZAD"

Anonymous said...

MALIKSSS

mureed baloch on 3 April 2015 at 01:40 said...

nice thanksssss

mureed baloch on 3 April 2015 at 01:41 said...

nice thankss

umesh said...

thaks

Unknown on 21 September 2015 at 06:12 said...

Really helpful asset

ntamwiza jean marie on 29 September 2015 at 03:14 said...

Very nice and helpful

Issaq Ali on 7 May 2016 at 13:55 said...

thanks inside core my heart.amazing help sir. god may bless you,

SANTOSH SHIWARKAR on 15 May 2016 at 06:44 said...

Thanx sir..

SANTOSH SHIWARKAR on 15 May 2016 at 06:45 said...

Thanx sir..

Rizwan Khurshid on 26 May 2016 at 11:01 said...

Thanks a lot.

Post a Comment

 

Preparation for Engineering . Copyright 2012 All Rights Reserved