Monday, 29 October 2012

Measurement and Instrumentation Multiple Choice Questions and Answers Preparation for Competition exams pdf



1. The use of _____ instruments is merely confined within laboratories as stand¬ardizing instruments.
(a)     absolute   
(b)     indicating
(c)     recording
(d)     integrating
(e)     none of the above
Ans: a

2. Which of the following instruments indicate the instantaneous value of the electrical quantity being measured at the time at which it is being measured ?
(a)    Absolute instruments
(b)    Indicating instruments
(c)    Recording instruments
(d)    Integrating instruments
Ans: b

3. _____ instruments are those which measure the total quantity of electricity delivered in a particular time.
(a)     Absolute   
(b)     Indicating
(c)     Recording   
(d)     Integrating
Ans: d

4.    Which of the following are integrating instruments ?
(a)     Ammeters   
(b)     Voltmeters
(c)    Wattmeters
(d)    Ampere-hour and watt-hour meters
Ans: d

5.    Resistances can be measured with the help of
(a)     wattmeters      
(b)     voltmeters
(c)    ammeters
(d)    ohmmeters and resistance bridges
(e)    all of the above
Ans: d

6   According to application, instruments are classified as
(a)     switch board    
(b)     portable
(c)     both (a) and (b)
(d)     moving coil
(e)     moving iron     
(f)     both (d) and (e)
Ans: c

7.    Which of the following essential features is possessed by an indicating instrument ?
(a)     Deflecting device
(b)     Controlling device
(c)    Damping device
(d)    All of the above
Ans: d

8.    A _____    device prevents the oscillation of the moving system and enables the latter to reach its final position quickly
(a)     deflecting   
(b)     controlling
(c)     damping   
(d)     any of the above
Ans: c

9.    The spring material used in a spring control device should have the following property.
(a)     Should be non-magnetic
(b)     Most be of low temperature co-efficient
(c)     Should have low specific resistance
(d)     Should not be subjected to fatigue
(e)     All of the above
Ans: e

10.    Which of the following properties a damping oil must possess ?
(a)    Must be a good insulator
(b)    Should be non-evaporating
(c)    Should not have corrosive action upon the metal of the vane
(d)    The viscosity of the oil should not change with the temperature
(e)    All of the above
Ans: e

More Measurement and Instrumentation Questions and Answers => Click Here

19 comments:

Anonymous said...

very useful

Mamta Sahu on 22 July 2013 at 23:49 said...

good one... thank u

Mamta Sahu on 22 July 2013 at 23:49 said...

useful informations.... thank u

bimal 02 August 2013 said...

sir confuse in question no.18 and 37 kindly make it clear .....
Thanks for these information...

yuvraj nospheratous on 6 August 2013 at 23:00 said...

thanxxxxxxxxxxxx xhgdfuydsdyo yo yo honey singh..rocks baby!!!!!!

yuvraj nospheratous on 6 August 2013 at 23:00 said...

thanxxxxxxxxxxxx xhgdfuydsdyo yo yo honey singh..rocks baby!!!!!!

Sarang Pawale on 26 September 2013 at 04:39 said...

Very usaful ffor online exams......

Sarang Pawale on 26 September 2013 at 04:41 said...

thanx for uploading and very useful for online exam..........

Sarang Pawale on 26 September 2013 at 04:42 said...

Thanx for uploading and very useful for inline exam........

prit chitroda on 13 October 2013 at 02:25 said...

nice knowledge sharing....................

Anonymous said...

Thanks a lot...............

bimal* 10.12.2013 said...

Thanks for sharing........................

Anonymous said...

good keep it up

Anonymous said...

pl. recheck the ans of Q.no.37

Anonymous said...

Thanx.
Q.37 Ans should be (C)

bim * 22.08.2014 said...

Thanks again

Atico Export on 2 June 2015 at 23:59 said...

nice blog !! i was looking for blogs related of Civil Engineering Instruments . then i found this blog, this is really nice and interested to read. thanks to author for sharing this type of information.

Laxmikant Pare on 10 May 2016 at 08:11 said...

Very usefull for study EEM SO,Thanks....

Anonymous said...

please sir , put the question besides a particular objective book. thank you..

Post a Comment

 

Preparation for Engineering . Copyright 2012 All Rights Reserved