Monday, 29 October 2012

Electrical Engineering Materials Multiple Choice Questions and Answers Preparation for Competition exams pdf



1.    The converse of hardness is known as
(a)     malleability     
(b)     toughness
(c)    softness
(d)    none of the above
Ans: c

2.    On which of the following factors does the resistivity of a material depend ?
(a)    Resistance of the conductor
(b)    Area of the conductor section
(c)    Length of the conductor
(d)    All of the above
Ans: d

3.     is a negatively charged particle present in an atom.
(a)     Proton   
(b)     Neutron
(c)    Electron
(d)    None of the above
Ans: c

4.    The formula ____ determines the number of electrons that can be accommodated in any level.
(a)     2n2   
(6)     4n2
(c)     2n3   
(d)     4ns
Ans: a

5.    The tiny block formed by the arrangement of a small group of atoms is called the
(a)     unit cell   
(b)     space lattice
(c)    either (a) or (b)
(d)    none of the above
Ans: a
6.   The co-ordination number of a simple cubic structure is
(a)     2   
(b)     4
(c)     6   
(d)     8
Ans: c

7.   The covalent bond is formed by
(a)     transfer of electrons between atoms
(b)     sharing of electrons between atoms
(e)     sharing of variable number of electrons by a variable number of atoms
(d)     none of the above
 Ans: b

8.    A perfect conductor has
(a)     zero conductivity
(b)     unity conductivity
(c)    infinite conductivity
(d)    none of the above
Ans: c

9.    The metal having the lowest temperature coefficient of resistance is
(a)     gold   
(b)     copper
(c)     aluminium   
(d)     kanthal
Ans: a

10.    Commonly used conducting materials are
(a)     copper   
(b)     aluminium
(c)    both (a) and (b)
(d)    copper and silver
(e)    platinum and gold
Ans: c

More Electrical Engineering Materials Questions and Answers => Click Here

5 comments:

Anonymous said...

Hi theгe would you minԁ stating which blog platform
уou're working with? I'm planning to start my own blog soοn but Ι'm having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I'm looκing fоr ѕomething unique.
Р.S Аpologies for being off-toρic but I had to ask!


Hеre is my web blog: potentiometers

Anonymous said...

Effectively, I salute your time spent, but the essential to your
better? education technique that is going to be sustainable in the future
(when there is much more to discover), is to cut down the quantity of time
necessary to learn X amount. We must be possessing memory-competition
winners and the sensible people who write the journals as instructors over the net (just watch videos of all of the greatest educators, the biggest educators use voice,
tone, body language and so forth to communicate
a principle). A factory have to always make much more with
significantly less.

Here is my blog post; things that attract women the most

bimal *b said...

good and thanks sir!!!!

VINAY RAY on 12 November 2013 at 08:20 said...

q no 95 ans should be increases as semiconductor is -ve temp co of resistance

Anonymous said...

thanks again sir *b 23.12.2015

Post a Comment

 

Preparation for Engineering . Copyright 2012 All Rights Reserved