Monday, 29 October 2012

Economics of Power Generation Multiple Choice Questions and Answers Preparation for Competition exams pdf



1.    Load factor of a power station is defined as
(a) maximum demand/average load
(b) average load x maximum demand
(c) average load/maximum demand
(d) (average load x maximum demand)172
Ans: c

2.    Load factor of a power station is generally
(a) equal to unity  
(b) less than unity
(c) more than unity
(d) equal to zero Diversity factor is always
Ans: b

3.    The load factor of domestic load is usually
(a) 10 to 15%   
(b) 30 to 40%
(c) 50 to 60%   
(d) 60 to 70%
Ans: a

4.    Annual depreciation cost is calculated by
(a)     sinkingfund method
(b)     straight line method
(c)    both (a) and (b)
(d)    none of the above
Ans: c

5.    Depreciation charges are high in case of
(a) thermal plant  
(b) diesel plant
(c) hydroelectric plant
Ans: a
6.    Demand factor is defined as
(a)     average load/maximum load
(b)     maximum demand/connected load
(c)    connected load/maximum demand
(d)    average load x maximum load
Ans: b

7.    High load factor indicates
(a) cost of generation per unit power is increased
(b) total plant capacity is utilised for most of the time
(c) total plant capacity is not properly utilised for most of the time
(d) none of the above
Ans: b

8.    A load curve indicates
(a) average power used during the period
(b) average kWh (kW) energy consumption during the period
(c) either of the above
(d) none of the above
Ans: b

9.    Approximate estimation of power demand can be made by
(a) load survey method
(b) statistical methods
(c) mathematical method
(d) economic parameters
(e) all of the above
Ans: e

10.    Annual depreciation as per straight line method, is calculated by
(a)     the capital cost divided by number of year of life
(b)     the capital cost minus the salvage value, is divided by the number of years of life
(c)    increasing a uniform sum of money per annum at stipulated rate of interest
(d)    none of the above
Ans: b

Read More Economics of Power Generation Questions and Answers => Click Here

5 comments:

Anil Saxena on 9 August 2013 at 20:31 said...

Please send my email ID for PDF file .
Economics of power generation multiple choice question and answer prepartion for competative exaim pdf. file

A.K.Saxena, Email ID saxena.anil91@gmail.com

Anonymous said...

very good MCQ'S for exam

Bimal* 14.12.2013 said...

Good knowlege sharing..........................

bimal * 19.08.2014 said...

nice quetion ...........

kg chaudhary said...

Nicely questions for initial preparation for exam and thanks for you

Post a Comment

 

Preparation for Engineering . Copyright 2012 All Rights Reserved