Monday, 29 October 2012

D.C Motors Multiple Choice Questions and Answers Preparation for Competition exams pdf



1.    No-load speed of which of the following motor will be highest ?
(a)     Shunt motor    
(b)     Series motor
(c)    Cumulative compound motor
(d)    Differentiate compound motor
Ans: b
2.    The direction of rotation of a D.C. series motor can be changed by
(a)     interchanging supply terminals
(b)     interchanging field terminals
(c)    either of (a) and (b) above
(d)    None of the above
Ans: b

3. Which of the following application requires high starting torque ?
(a) Lathe machine
(b) Centrifugal pump
(c) Locomotive
(d) Air blower
Ans: c

4.    If a D.C. motor is to be selected for conveyors, which rriotor would be preferred ?
(a)     Series motor
(b)     Shunt motor
(c)    Differentially compound motor
(d)    Cumulative compound motor
Ans: a

5.    Which D.C. motor will be preferred for machine tools ?
(a)    Series motor
(b)    Shunt motor   
(c)    Cumulative compound motor
(d)    Differential compound motor
Ans: b

6.    Differentially compound D.C. motors can find applications requiring
(a)    high starting torque
(b)    low starting torque
(c)     variable speed
(d)    frequent on-off cycles
Ans: b

7.    Which D.C. motor is preferred for elevators ?
(a)    Shunt motor
(b)    Series motor
(c)    Differential compound motor
(d)    Cumulative compound motor
Ans: d

8.    According to Fleming's left-hand rule, when the forefinger points in the direction of the field or flux, the middle finger will point in the direction of
(a)     current in the conductor aovtaat of conductor
(c)    resultant force on conductor
(d)    none of the above
Ans: a

9.    If the field of a D.C. shunt motor gets opened while motor is running
(a) the speed of motor will be reduced %
(b) the armature current will reduce
(c)  the motor will attain dangerously high speed 1     
(d) the motor will continue to nuvat constant speed
Ans: c

10.    Starters are used with D.C. motors because
(a)    these motors have high starting torque
(b)    these motors are not self-starting
(c)    back e.m.f. of these motors is zero initially
(d)    to restrict armature current as there is no back e.m.f. while starting
Ans: d

Read More D.C Motors Questions and Answers => Click Here

20 comments:

bimal *b* said...

Thanks sir, really very crucial question.....
*bimal*

Anonymous said...

very good questions are here...thank you sir

Anonymous said...

GOOD .......

mamali said...

Excellent...

ASHOK KUMAR on 29 September 2013 at 06:29 said...

thnks sir,

Anonymous said...

grt gud qustn.

Anonymous said...

good effort .. but some questions are wrong here

Shubham Pandey on 14 October 2013 at 04:35 said...

very- very thanks sir

Shubham Pandey on 14 October 2013 at 04:36 said...

Very-Very thanks sir

Anonymous said...

quite helpful for exams

Anonymous said...

thanks sir

PM on 27 November 2013 at 03:52 said...

thanks sir

bimal*31.01.2014 said...

Thanking again *

dpc said...

thanks

Anonymous said...

Thxxx

Anonymous said...

Q. No. 17, Answer--a

*bim 17.04.2015 said...

Thanks agian for knowlege sharing........

shubham kawale on 21 April 2016 at 04:33 said...

Que 17 ans option a...couse sir parallel operation will divide total current betwn two machine...so reduce current will flow AMD flux will reduce so speed will increase

Unknown on 21 May 2016 at 00:32 said...

think you sir

Lsg Industrial on 13 September 2016 at 23:38 said...

Thank you for sharing this knowledge, really helped us a lot. Oriental Motor Distributor Philippines

Post a Comment

 

Preparation for Engineering . Copyright 2012 All Rights Reserved