Wednesday, 10 October 2012

D.C. Generators - Electrical engineering multiple choice questions and answers for competitive exams



1. Laminations of core are generally made of 
(a)     case iron
(b)     carbon
(c) silicon steel
(d) stainless steel

Ans: c

2. Which of the following could be lamina-proximately the thickness of lamina-tions of a D.C. machine ?
(a) 0.005 mm
(b) 0.05 mm
(c) 0.5 m
(d) 5 m

Ans: c

3. The armature of D.C. generator is laminated to 
(a)     reduce the bulk
(b)     provide the bulk
(c) insulate the core
(d) reduce eddy current loss

Ans: d

4. The resistance of armature winding depends on
(a)     length of conductor
(b)     cross-sectional area of the conductor
(c) number of conductors
(d) all of the above

Ans: d

5. The field coils of D.C. generator are usually made of
(a) mica
(b) copper
(c) cast iron
(d) carbon

Ans: b

6. The commutator segments are connected to the armature conductors by means of
(a) copper lugs    
(b) resistance wires
(c) insulation pads
(d) brazing

Ans: a

7. In a commutator
(a)  copper is harder than mica
(b)  mica and copper are equally hard
(c) mica is harder than copper
(d) none of the above

Ans: c

8. In D.C. generators the pole shoes are fastened to the pole core by
(a) rivets
(b) counter sunk screws
(c) brazing
(d) welding

Ans: b

9. According to Fleming's right-hand rule for finding the direction of induced e.m.f., when middle finger points in the direction of induced e.m.f., forefinger will point in the direction of
(a) motion of conductor
(b) lines of force
(c) either of the above
(d) none of the above

Ans: b

10. Fleming's right-hand rule regarding direction of induced e.m.f., correlates
(a) magnetic flux, direction of current flow and resultant force
(b) magnetic flux, direction of motion and the direction of e.m.f. induced
(c) magnetic field strength, induced voltage and current
(d) magnetic flux, direction of force and direction of motion of conductor

Ans: b

Read More D.C. Generators Questions and Answers => Click Here

21 comments:

Anonymous said...

very much helpful

bimal*b said...

Good question for examination *b

Anonymous said...

very helpful..

imran jalil on 13 October 2013 at 12:08 said...

Ma Sha ALLAH boht achy swal hn

Vishwa Theja on 28 October 2013 at 03:58 said...

thank you

Vishwa Theja on 28 October 2013 at 03:59 said...

THANK YOU

PM on 26 November 2013 at 07:56 said...

subhan allah

Adpower AE on 27 November 2013 at 00:23 said...

Excellent Post About Emergency MELTDOWN Generators Shutdown and Dc generator parts.

Saqib Khan on 7 December 2013 at 02:47 said...

Thanks

Saqib Khan on 7 December 2013 at 02:48 said...

Thanks

Bimal 12.12.2013 said...

Thanks again....................

bim*14.02.2014 said...

Very good

pramod Yade on 21 February 2014 at 05:50 said...

wow

saju kollam on 27 March 2014 at 08:50 said...

very useful

Venkatashiva Reddy V on 18 July 2014 at 22:19 said...

thank u so much..
can v copy it..?

*b 17.04.2015 said...

thnks again sir......

shubham kawale on 23 April 2016 at 00:24 said...

Que no 44 Ans B

shubham kawale on 23 April 2016 at 00:25 said...

Que no 44 Ans B

shubham kawale on 23 April 2016 at 08:26 said...

Que 70 And D

shubham kawale on 23 April 2016 at 08:32 said...

Que 71 Ans C and D

Brijbihari kumar on 31 July 2016 at 22:39 said...

thank u so much

Post a Comment

 

Preparation for Engineering . Copyright 2012 All Rights Reserved