Saturday, 6 October 2012

Current Electricity - electrical multiple choice questions and answers pdf



1. The S.I. unit of power is
(a) henry
(b) coulomb
(c) watt
(d) watt-hour

Ans: c

2. Electric pressure is also called
(a) resistance
(b) power
(c) voltage
(d) energy

Ans: c

3. The substances whfch have a large number of free electrons and offer a low resistance are called
(a)     insulators
(b)     inductors
(c) semi-conductors
(d) conductors

Ans: d

4. Out of the following which is not a poor conductor ?
(a) Cast iron
(b) Copper
(c) Carbon
(d) Tungsten

Ans: b

5. Out of the following which is an insulating material ?
(a) Copper
(b) Gold
(c) Silver
(d) Paper
Ans: d

6. The property of a conductor due to which it passes current is called
(a) resistance
(b) reluctance
(c) conductance    
(d) inductance
Ans: c

7. Conductance is reciprocal of
(a) resistance
(b) inductance
(c) reluctance
(d) capacitance
Ans: a

8. The resistance of a conductor varies inversely as
(a) length
(6) area of cross-section
(c) temperature    
(d) resistivity
Ans: b

9. With rise in temperature the resistance of pure metals
(a) increases
(b) decreases
(c) first increases and then decreases
(d) remains constant
Ans: a

10. With rise in temperature the resistance of semi-conductors
(a)     decreases
(b)     increases
(c) first increases and then decreases
(d) remains constant
Ans: a

Read More Current Electricity Questions and Answers => Click Here

19 comments:

bimal* said...

nice question

PARTHA PRATIM PRADHAN [DEE] on 24 July 2013 at 23:45 said...

GOOD JOB BUDDY

Judelynn Mistula on 25 July 2013 at 08:24 said...

Congratulations for the patience in making these number of multiple choice questions.

Jigar Patel on 29 July 2013 at 22:30 said...

good kwoledge give.......in the questions.

Biram Singh said...

Q No. 37, The power drop should be 12 watts. Formula p=i'2 *r

Anonymous said...

GOOD ONE *

Anonymous said...

GOOD BASIC QUESTIONS

Anonymous said...

very good question .pls suges me this type of question found in govt exams

RAGHUPATRUNI KARTEEK on 13 October 2013 at 00:22 said...

yeah 37 power is 12 watts

Anonymous said...

111.thermister have negative temp.of coefficient

abhi..... said...

nice questions.......

Anonymous said...

nice questions but some mistakes like answer of these questions is- 32 : a and 48 : d

Anonymous said...

I think answers of these questions is
56 : e and 97 : D, recheck pl.

Anonymous said...

power full jop and hard work, thanks

AMMAD NAZIM on 20 April 2014 at 05:13 said...

great knowlegge

Anonymous said...

thanks u hv a grt job...questions help me alot.. :-)

bimal* 30.06.2014 said...

Good question but answer for question no.32 should be a *

Anonymous said...

Homeostasis is a process that keeps your body's internal environment,
in this case temperature, stable. And follow-up the body detoxification process; grab a big bowl of brown rice to feed your body with good things after
you are done. Within the intestines and colon, years of toxic substances and debris have accumulated.



my webpage detox diet plan ()

Anonymous said...

good

Post a Comment

 

Preparation for Engineering . Copyright 2012 All Rights Reserved