Saturday, 6 October 2012

Concrete Technology and Design of Concrete Structures Multiple Choice Questions and Answers



1. To determine the modulus of rupture, the size of test specimen used is
a) 150 x150 x500 mm
b) 100 x100 x700 mm
c) 150 x150 x700 mm
d) 100 x100 x500 mm

Ans: c

2. The property of fresh concrete, in which the water in the mix tends to rise to the surface while placing and compacting, is called
a) segregation
b) bleeding
c) bulking
d) creep

Ans: b

3. Select the incorrect statement
a) Lean mixes bleed more as compared to rich ones.
b) Bleeding can be minimized by adding pozzuolana finer aggregate.
c) Bleeding can be increased by addition 'of calcium chloride.
d) none of the above

Ans: d

4. The property of the ingredients to separate from each other while placing the concrete is called
a) segregation
b) compaction
c) shrinkage
d) bulking

Ans: a

5. Workability of concrete is directly proportional to
a) aggregate cement ratio
b) time of transit
c) grading of the aggregate
d) all of above
Ans: c

6. Workability of concrete is inversely pro¬portional to
a) time of transit
b) 'vater-cement ratio
c) the air in the mix
d) size of aggregate
Ans: a

7. Approximate value of shrinkage strain in concrete, is
a) 0.003
b) 0.0003
c) 0.00003
d) 0.03
Ans: b

8.      Air entrainment in the concrete increases
a) workability
b) strength
c) the effects of temperature variations
d) the unit weight
Ans: a

9. The relation between modulus of rupture fcr, splitting strength fcs and direct tensile strength fcl is given by
a) tcr -rcs = tct
b) fcr>fcs>fc.
C)      fcr<fcs<fc>
d)      fc5>fcr>fC.
Ans: b

10. The approximate value of the ratio between direct tensile strength and flexural strength is
a) 0.33
b) 0.5
c) 0.75
d) 1.0
Ans: b

More Concrete Technology and Design Questions => Click Here

3 comments:

sidhu on 13 October 2013 at 04:28 said...

above 150 answer are not displayed

umar ali on 23 October 2013 at 11:04 said...

impressive questions

Ajay Kumar on 9 December 2013 at 21:02 said...

plz provide answers of question from 150-178....... .plz plz plz.... and thanks a lot

Post a Comment

 

Preparation for Engineering . Copyright 2012 All Rights Reserved